2011. augusztus 18., csütörtök

A Facebook a "hat lépés távolság"-elméletet teszteli

Matematikusok, szociológusok és a fizikusok már régóta próbálják a sejtést igazolni vagy cáfolni. A Yahoo és a Facebook is csatlakozott hozzájuk, hogy kiderítsék, igaz-e: bárki kapcsolatba kerülhet bárkivel egy ötelemű ismeretségi láncon keresztül.

Az elmélet Karinthy Frigyes 1929-es Láncszemek című novellájában bukkan fel először. Karinthy sejtése az volt, hogy a láncban a láncszemek növekedésével párhuzamosan az ismerősök száma exponenciálisan növekszik, így elegendő néhány kapcsolat, hogy az ismerősök köre kiadja az egész emberiséget.

Fotó: AP
Matematikusok, szociológusok és a fizikusok már régóta próbálják a sejtést igazolni vagy cáfolni. A Yahoo és a Facebook is csatlakozott hozzájuk. A hat lépés távolság elmélet tesztjébe mind a 750 millió Facebook-felhasználót be szeretnék vonni. Arra kérik őket, hogy csatlakozzanak a kísérlethez, jelöljenek ki egy facebookos ismerőst (egy személynek átlagosan 130 barátja van), ő lesz majd a célszemély. Ezután egy üzenetet kell küldeni, és – remélhetőleg kevesebb mint hat emberből álló láncon keresztül – ezt a célszemélynek meg is kell kapnia – írja a Washington Post egyik bloggere.

A „Kis világ kísérlet”-ben bármelyik regisztrált Facebook-felhasználó részt vehet. A Yahoo ígérete szerint a felhasználók nem csak azt láthatják majd, hogyan kapcsolódnak emberekhez, akikkel máskülönben nem találkoznának, de a közösségi hálóval kapcsolatos kutatásokban is segítenek.

A kutatás eredményeit egy rangos tudományos lapban publikálják majd. Kutatók szerint a kísérlet mérföldkő, mert 15 évvel ezelőtt lehetetlen lett volna elvégezni. Korábban is igyekeztek már igazolni vagy cáfolni a sejtést, de a kutatási minta olyan kicsi volt, hogy a vizsgálat nem hozott értékelhető eredményt.
Forrás: HVG.HU

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése