2011. június 7., kedd

Hasznos tippek, ha meghackelték a Facebook fiókodat


Ha nincs szerencséd és ilyen vagy olyan módon megtörték a Facebook hozzáférésedet, akkor íme néhány tipp, hogy mit érdemes megtenned, hogy visszaszerezd a Facebook identitásod.

0. lépés: No Para...
0/a Az első dolog ami a betöréskor eszedbe fog jutni, hogy milyen értékes dolgok voltak fent a Facebookon, a másik a mi garantáltan beflashel, hogy hány ismerősöd fog kapni "pucérnős" meg "belezős" linket, amiről mindenki tudni fogja, hogy full scam, Te meg teleszemeteled a szerencsétlenek üzenő falát. 
0/b A másik dolog egy kicsit szubjektívebb, mert az a fura érzésed támad, mint egy offline betörés esetén, hogy valaki hozzányúlt a cuccaidhoz. Még ha nem is vitte el, de szétdobálta őket, ott járkált, ahol semmi keresnivalója, egyszóval bláááá; nem lesz komfortos érzésed... De nyugi, nézzük mit érdemes ilyenkor csinálni.


1.    Kíséreld meg visszaszerezni a kontrollt az accountod felett
1/a "Amikor még hozzá tudsz férni a fiókodhoz": ebben az esetben lépj be, és az alábbi linken reseteld a Facebook accountodhoz tartozó jelszavadat. Link: http://facebook.com/reset.php (Mentsd el a kedvencek közé, hátha kelleni fog még…) Használhatod még a nyitó oldalon felül az Elfelejtetted a jelszavad? funkciót is, ami ugyanaz az izgalmas funkció.
1/b Ha a támadó már megváltoztatta az e-mail címed, amit a loginnál használsz, (nem a backup e-mailt) abban az esetben kattints az alábbi linkre, ahol az eseménytől függően a Facebook megvizsgálja, hogy mi történt és megpróbálja visszaállítani a fiókod. Tehát a link: http://www.facebook.com/help/?page=1011#!/help/?page=1023 (Ezt is érdemes a hasznos linkek közé elmenteni)

2.    Amint lehetséges változtasd meg a jelszavaidat
2/a Általános hiba, hogy a legtöbb magán felhasználó ugyanazt a jelszót használja több helyre. Ez azért van mert lassan több jelszót kell megjegyeznünk, mint annak idején az illegalitásba vonult kommunistáknak. Abban az esetben, ha a hacker megszerezte az e-mail címedet és a jelszavadat is, az első, hogy azonnal cseréld le mindenütt a jelszavadat, ahol ugyanazt használtad. (E-banking, e-mail fiókok, haladóbbaknak Analytics/AdWords stb.)
2/b Amennyiben megszerezte valamelyik hozzáférésed, nagyon alaposan vizsgáld meg milyen kárt okozott és próbáld meg a kárt csökkenteni. (Visszaállítani fileokat, beállított átutalásokat azonnal leállítani stb.) Amennyiben a helyzet megkívánja, értesítsd a hivatalos szerveket. Pl.: jelezd a banknak, hogy visszaéltek a fiókoddal, vagy adott esetben kénytelen vagy rendőrségi feljelentést tenni.

3.    Nézz szét a gépeden
3/a Ha a saját gépeden keresztül tudsz belépni a Facebook oldaladra, akkor győződj meg arról, hogy van a gépeden up-to date vírusirtó. Elképzelhető ugyanis, hogy a támadó egy vírussal - vagy végül is akármilyen malwarerel - szerezte meg a hozzáférésed, vagyis a géped fertőzött. Amint lehet a lehető legfrissebb vírusirtóval futtass full scan-t a gépeden.
3/b Amennyiben nem a saját gépedről loggolsz be, abban az esetben érdemes figyelmeztetni a gép tulajdonosát, hogy a fiókod hozzáférését megszerezték és a belépés után érdemes azon a gépen is egy teljes keresést lefuttatni.

4.    Szólj másoknak
Mindig rossz érzés ha valakinek megszerzik a fiókját. Ennek ellenére sajnos tudnod kell, hogy a támadó a fiókodon keresztül kártékony linkeket küldhet, vagy megpróbálhatja megszerezni a barátaid személyes adatait különböző módszerekkel. Mese nincs; amennyiben szeretnéd, hogy elkerüljék azt hogy hozzád hasonló szituációban találják magukat, akkor érdemes figyelmeztetned őket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése