2012. május 25., péntek

Csapda az ál-Facebook levél

Újabb ötletes internetes kártevő terjed, amit ezúttal Facebook-levélnek álcáztak...
A trükk lényege, hogy azt állítják, kérvényeztük Facebook-fiókunk törlését, erősítsük meg ezt, vagy vonjuk vissza a kérésünket. Aki kattint, máris csapdába esett.

SZM, Naked Security




Szép Facebook-fejléces üzenetben jön a mail. Mondjuk a Facemail.com címről, ami már eleve gyanús lehetne, de ilyenkor a legtöbb ember persze az üzenet tartalmára koncentrál, és nem az apró részletekre.

Márpedig a levél tárgya elég figyelemfelhívó, azt írják: a “Facebook fiók törlése”. Az üzenetben közlik, megkapták a kérésünket, hogy töröljék a Facebook-hozzáférésünket. Azt kérik, a következő linken erősítsük ezt meg, vagy vonjuk vissza a kérést.



Alatta ott a link is, “Click here” felirattal. Aki kattint, ráfizet, ugyanis nyomban letöltődik egy program. Látszólag egy Facebook-felületre kerülünk, ahol hozzájárulást kérnek a Java Plugin futtatásához. Ha erre is áldását adja a gyanútlan felhasználó, máris telepítette a kártevő programot. Ha valaki itt meggondolja magát, akkor az ablak újra és újra felugrik, egészen addig, míg nem engedélyezi a telepítést.

Maga a féreg lehetővé teszi számítógépünk távoli irányítását, kártékony kódokat helyez el a win32 mappába, és egy hamis Adobe Flash program letöltését is felkínálja, ami további csapdákat rejt.




Így marad a szokásos jótanács: használjátok a vírusvédelmi programokat, töltsétek le rendszeresen a biztonsági frissítéseket, de legfőképpen vigyázzatok, mire kattintotok rá.
(Forrás: bevezetem.hu)

Ha hasznos volt az információ, akkor lájkold pluszegyezd, s ha szeretnél hírlevélben is értesülni bejegyzéseinkről itt feliratkozhatsz.

2 megjegyzés: