2012. április 1., vasárnap

Hogyan használd a Timeline oldalam

2012. március 31-el az összes rajongói oldalt („nem személyes”) a Facebook átváltott Idővonal-nézetre. Ez alól a Lailanma Kft. és az általa készített oldalak sem kivételek. Röviden és érthetően összefoglaltuk a legalapvetőbb változásokat számotokra.

Ha most ráklikkeltek valamelyik oldalunkra, azt látjátok, hogy a hírfolyamban alapesetben csak az oldal adminok által posztolt események látszanak. Persze, azért a ti közleményeitek sem vesztek el, csak az új rendszerben kicsit el vannak rejtve.

Első lehetőség a saját poszt olvasására:
Az idővonal, az új nézet egy középső, függőleges tengely mentén két hasábba rendezi az eseményeket. Ahhoz, hogy a saját posztjaitokat, vagy az általatok feltöltött fotókat láthassátok, a két hasábot elválasztó vonal tetején, az üzenetfolyam kezdetén a középen lévő kis téglalapra kell klikkelni (1. ábra - 1.).

Ez a téglalap kék színű, mint a háttér, szóval nem nagyon ugrik ki belőle, és alapesetben a „Kiemelések” szót olvashatjátok benne. Ha ez a beállítás él, akkor az oldal posztjait, és a saját ismerőseitek tevékenységét láthatjátok az idővonalon. (1. ábra - 1.)

(1. ábra) Ha ráklikkeltek a kis téglalapra, akkor válasszátok ki a „Mások bejegyzései” (1. ábra. a fenti kép - 2.) menüpontot. Ha ezt megteszitek, az idővonalon csak a ti posztjaitok lesznek láthatóak.


Egy másik lehetőségetek is van a saját posztjaitok listázására. Az idővonal tetején, a jobb hasábban van egy „Mások legutóbbi bejegyzései” kezdetű lista. Ezt böngészve is megnézhetitek azokat a közleményeket, amiket nem az oldal adminjai tettek ki a falra.
(2. ábra) A bekeretezett részben látható a jobb oldali hasábban a "Mások legutóbbi bejegyzései" doboz.

Ha a "Mások  legutóbbi bejegyzései" doboz nem látható egy rajongói oldalon, akkor tudd, hogy az oldal adminisztrátor valamilyen okból kikapcsolta a megjelenítését.

Oldal adminok, hogy tudják kikapcsolni a "Mások legutóbbi bejegyzései" dobozt?
Az oldal adminok a borítókép (tudod az idővonal tetetjén lévő nagy kép) jobb felső sarkában, az "Admin Panel" feliratú nyomógombbal egy a borítókép felett megbújó adminisztrációs felületet tudnak megnyitni.
Az admin panel tetején lévő menü "Kezelés" (3. ábra - 1.) menüpontjában, az "Oldal szerkesztése" (3. ábra - 2.) menüpontra kell kattintani.
(3. ábra) "Mások legutóbbi bejegyzései" doboz láthatóságának beállítása

Az "Oldal szerkesztése" ablak bal oldalán látható függőleges menüsor "Jogosultságok kezelése" (3. ábra - 3.) menüpontja segítségével jutunk el a rajongói oldalunk használatával kapcsolatos jogosultságok beállításához, de itt most a "Bejegyzések láthatósága" jelölőnégyzet állapota az érdekes. Bekapcsolt állapotban (3. ábra - 4.), ha a "Default visiblity..." lenyíló választómenü "Allowed on Page" (3. ábra - 5.) van beállítva, akkor az oldalunkra látogató rajongók láthatják a "Mások  legutóbbi bejegyzései" dobozt, minden más beállítás esetén nem fogják látni.

Az oldal adminok számára tett kitérő után nézzük meg a harmadik lehetőséget a "Mások  legutóbbi bejegyzései" olvasásához, amely akkor jelenik meg, ha az oldalt lefelé görgetjük.
(4. ábra) az oldal lefelé görgetésekor a Facebook kék címsávja alatt megjelenik egy menüsor

A megjelenő menüsorban is megtalálhatjuk az idővonal bejegyzéseinek megjelenítését beállító menüpontot (4. ábra -1.), amelyben szintén kiválasztható a "Mások bejegyzései" (4. ábra - 2.) menüpont, így saját posztjaink is láthatóvá válnak.

Egyéb lehetőségek a rajongói oldalon megjelenő Post-ok (bejegyzések, fénykép, videó, link) szűrésére az első, és a harmadik beállítási módnál egyaránt látható.
  • Ismerősök tevékenysége: a rajongói oldal látogató (személyes profilú) felhasználó saját ismerősei által, az oldalon megjelenített Post-jait jeleníti meg.
  • Oldal bejegyzések: a rajongói oldal adminisztrátorai (oldal módban), oldal nevében írt Post-jai.
  • Mások bejegyzései: mint eddig is tárgyaltuk, a saját és egyéb személyes profilú felhasználók, a rajongói oldalon elhelyezett Post-jai.

Tudjuk, hogy sokan berzenkedtek az új nézet ellen, és be kell valljuk őszintén: innen a „másik oldalról” sem éljük meg ezt a váltást teljes egészében pozitívan. Ám választásunk nincsen, és úgy érezzük, a Facebook még így is nagyon sok kellemes és hasznos lehetőséget nyújt – ráadásul ingyen.

Így hát mi megpróbáljuk pozitívan felfogni ezt a váltást, és amennyire lehet, alkalmazkodni hozzá – és nektek is ezt ajánljuk.
(Forrás: részben, módosításokkal a Szeretlek Magyarország írásának felhasználásával)

Ha hasznosnak találtad ezt a cikket, nyomj egy lájkot és oszd meg ismerőseiddel, hogy Ők is komfortosabban tudják használni a kedvelt oldalaik Idővonalas megjelenését.
Ha e-mailben is szeretnél értesülni tanácsainkról iratkozz fel hírlevelünkre, kapcsolatfelvételre pedig itt van lehetőség.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése