2011. december 22., csütörtök

Hogyan csinál pénzt a Facebook?


Ma reggel a legtöbb felhasználót egy olyan link fogadta a Facebookon, amelyre kattintva az oldalon történő hirdetések és az abból származó bevételek körüli kérdéseket tisztázza a közösségi hálózat.


Gyakran felvetődik a kérdés, hogy miből él pontosan a Facebook, hiszen a használata ingyenes. Az oldal szeretné elkergetni az összes félreértést és megosztani a felhasználókkal, hogy honnan származik a bevétele.

A nemrég létrehozott oldalon rögtön az elején leszögezi, hogy a bevételei nagy része a hirdetésekből származik, aminek a menetét egy gyors példával illusztrálja:
  • A vállalkozás létrehoz egy hirdetést az oldalon. 
  • A Facebooknak fizet azért, hogy a hálózaton keresztül a megfelelő paraméterekkel rendelkező emberekhez jusson el a hirdetés. 
  • Így a potenciális ügyfelek oldalán jelenik meg a hirdetés, anélkül, hogy a hirdetést feladó cég valójában ismerné őket.
Ingyenes maradhat a Facebook

Bizonyos időközönként felröppen a pletyka, miszerint hamarosan fizetős lesz a Facebook. A közösségi oldal azonban állítja, hogy a kezdetektől fogva az egyik legfontosabb céljuk az, hogy mindenki számára ingyenes maradjon az oldal. Mostanra a költségek évente több mint egy milliárd dollárt tesznek ki, amit a Facebooko a megjelenített hirdetésekből származó bevételből fizet.

Úgy mellékesen azt is kiemeli a Facebook, hogy a náluk futó hirdetésekre befolyással bírnak a felhasználók, mert ha nem tetszik nekik, amit látnak, akkor a sarokban található x-szel eltűntethetik azt.

Mindezt egy videóval is szemléltette a Facebook.

Gyakran ismételt kérdések

A Facebook hat kérdésre alapozva szeretné tisztázni a tényeket az anyagi helyzetével kapcsolatban, mint például azt, hogy nem adja el a felhasználó nevét és elérhetőségét, hanem azáltal teszi pénzzé, hogy hirdetést jelenít meg a számára. Megjelenít, tehát a hirdető vállalat nem csak azért fizet, hogy kattintsanak, hanem a megjelenésért is.

Ugyanakkor afelől is eloszlatja a félelmeket, hogy megjelenhet-e valakinek a fotója vagy a neve egy hirdetésben. Igen, megjelenhet a szponzprált hírben - például az, hogy lájkolt egy oldalt-, ám ezt csak azok az ismerősök fogják látni, akik az eredeti eseményt is láthatták.

Arra nincs lehetőség, hogy a hirdetéseket teljesen "lekapcsolja" egy felhasználó az oldalán, azonban megválogathatja, hogy milyen hirdetéseket lásson, vagyis többet a kedvenceiből és kevesebbet az általa nem lájkoltakból.

forrás: SocialTimes

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése