2011. december 16., péntek

A Facebook Timeline mostantól világszerte elérhető

Az index.hu így jelentette be az elindulást:

"Egyes felhasználóknak már megjelent az elmúlt két hónapban, és aki nagyon akarta, trükkös módszerekkel eddig is aktiválhatta, de mostantól egy kattintással elérhető, és egy hét múlva annak is megjelenik, aki nem akarja: csütörtöktől publikus a Facebook egyik legnagyobb szabásúnak kikiáltott interfész-újítása, a Timeline (magyarul Idővonal).

A szolgáltatás időrendben jeleníti meg az emlékeket, vagyis a felhasználóval történt facebookos eseményeket: mikor kivel ismerkedett össze, milyen ostobaságot posztolt, milyen pirosszemű képet töltött fel magáról, mit lájkolt, mit osztott meg, sőt mikor milyen egyetemre, középiskolába és általánosba járt, egészen a születésig. A fordított időrendben megjelenített emlékeket a Facebook térképre is felrajzolja, így azt is látni lehet, hogy mi hol történt.

A Timeline érdekessége, hogy bizonyos eseményeket akkor is megjelenít, ha azokat a felhasználó elrejtette vagy törölte a faláról, ami újabb bizonyíték arra, amit eddig is lehetett tudni: a Facebook nem felejt. Szerencsére az igazán kínos emlékekről egyenként el lehet dönteni, hogy szerepeljenek-e a Timeline-ban, vagy sem: el lehet őket rejteni, ki lehet őket törölni, meg lehet változtatni a dátumukat, és meg lehet adni az események helyszínét. A megszüntetett kapcsolatokat, válásokat viszont a Facebook jó érzékkel eleve kihagyja a Timeline-ból.

Ha egyszer valaki aktiválta a szolgáltatást, onnantól ismerősei, vagy ha publikus az oldala, az idegenek, a hagyományos profilban látható információ helyett már a Timeline-ban foglaltakat látják."

A Facebook Blogon lehet néhány tippet is olvasni, ami segít az elindulásban




7-napos felülvizsgálati határidő

Ha most frissít valaki a Timeline-ra, akkor hét napja van arra, hogy felülvizsgáljon mindent, ami megjelenik az az idővonalon, mielőtt azt bárki látja. Azt is kiválaszthatja a vizsgálati időszakban, hogy amit közzé tesz az megjelenjen-e az idővonalon. Ha úgy dönt, hogy a hét napot kivárja, annak letelte után automatikusan Timeline-ra áll át a profil, ott lesznek a történetek és a fényképek is.

Ha meg szeretné nézni, hogy az idővonal profilját mások hogyan látják, akkor azt a borító kép alatti beállításoknál, a "Megtekintés mint..." menüpontra kattintva teheti meg. Így ellenőrizheti, hogy a különböző hozzáféréssel rendelkezők mit látnak (ez a funkció a hagyományos profilban is létezett).




Jellemzők vagy történetek elrejtése

Ahogy felfedezni az idővonalat láthatja a különböző eseményeket, pl. mikor kapta a diplomáját, vagy mikor vásárolta első autóját. Az idővonalon megjelenő eseményeket egyenként is el lehet rejteni, vagy törölni lehet róla, illetve módosítani lehet.
  

Az alábbi képen látható módon azt is beállíthatja, hogy az adott bejegyzést, hozzászólást "Csak én" láthatom, vagy azt, hogy kivel osztom meg a láthatóságát.



Lásd az összes tevékenységet

Az idővonalhoz van egy új eszköz, az úgynevezett "Tevékenységi-napló" amit a felső borítókép alatt találtok.
A tevékenységi-napló (eseménynapló) egy olyan eszköz aminek segítségével mától kezdve láthatunk minden hozzászólást, aktivitást akkortól amióta először használni kezdtem a Facebookot.

Az eseménynaplóban az egyes bejegyzések mellet, a jobb található két legördülő menü. Az első lehetővé teszi, hogy megnézzük és beállítsuk a tevékenységhez, bejegyzéshez tartozó magánéleti védelmet. A második segítségével eldönthető, hogy a bejegyzés megjelenjen az idővonalon vagy sem, illetve törölni lehet onnan.

Ha gyorsan szeretne megtalálni bizonyos típusú bejegyzést, akkor az eseménynapló tetején kattintson az "Összes"  legördülő menüre és válassza ki amelyikre szűkíteni szeretné az eseménynapló bejegyzéseinek megjelenítését. Pl. választhatja a, hogy csak a fényképeket akarja látni az eseménynaplóban.



Állítsa be még ma az idővonalat

Ahhoz az idővonal bemutatóját megnézhesse csak menjen a Timeline oldalára, ha már most szeretné beállítani kattintson a "Get Timeline" nyomógombra. Ha még nem akarja használni akkor várjon amíg a profilja tetején megjelenik a közlemény az átallásról.

Mától az idővonal elérhető az Android és a m.facebook.com -on.

Sok sikert kívánunk az idővonal profil, új történetek felfedezéséhez. A Facebook tovább dolgozik az elkövetkező néhány hónapban, hogy tovább javítsa és fejlessze az idővonalat.
Bármilyen tapasztalatod, észrevételed van oszd meg velünk, illetve ismerőseiddel ezt a cikket, s ha tetszett ne felejtsd el lájkolni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése