2012. március 13., kedd

Facebook listák - FRIENDS


Eltérően az eddigi írásoktól, ami komoly hangvételben, komoly szakmaisággal íródott, most egy közvetlenebb, ráadásul nem is magázódva megírt blogbejegyzést ajánlunk mindenki figyelmébe.

Történt a minap, hogy kaptam egy értesítést, miszerint együtt dolgoztam egy cégnél az ismerősömmel. A szöveg így hangzik Bing által fordítva J
„XY aszonta, hogy együtt húztátok a(z) igát ZP cégnél. A munkahely jóváhagyásához használd a Timeline Review lehetőséget!” (ezt a szöveget azóta javították)


Tudtam, hogy ez nem igaz, és emlékeztem arra is, hogy már pár nappal előtte volt ebből némi probléma.
A Facebookról sok minden elmondható, de az azért nem, hogy önmagától kitalál dolgokat, majd ezeket el is küldi az érintetteknek.
Másképp ez nem történhetett, mint hogy XY valamit bejelölt, majd a visszakérdezésre igennel (vagy ennek valamely szinonimájára) válaszolt.
Fogtam magam, és beleástam a listák, és csoportok rejtelmeibe.

Egyáltalán Ti tudtátok, hogy vannak listák, és csoportok?
Ha tudtátok, foglalkoztatok vele/velük?
Feltűnt, hogy vannak „okos listák”?

Na a munkahely az például pont egy „okos lista”. Ez azt jelenti, hogy ha rendesen kitöltöd, akkor a következőket fogod látni:

Az első képen azt látod, hol tudod beállítani a munkahelyedet. Ha rányomsz a szerkesztésre, jön a következő ablak, ahol elkezdheted beírni a munkahelyed nevét. Elkezdheted! 2-3 betű után már kiadja a lehetőségek végtelen tárházát, és ahogy egyre több betűt írsz be a munkahelyed nevéből, annál kevesebb találatot javasol. Ne kövesd el azt a hibát, hogy nem a céged VALÓS, és használt Facebook oldalát választod ki, mert azzal sem magadnak, sem a cégednek nem teszel jót, és egyébként is, ha már megadod a munkahelyed, legalább korrekten és pontosan töltsd ki!
1-kép

2-kép

Na, ha ez megvan, akkor töltsd ki, amit még akarsz, egyáltalán nem kötelező! Azt viszont valósan jelöld be, hogy „jelenleg itt dolgozom” (van előtte pipa), vagy vedd ki a pipát, és ha gondolod, add meg mikortól, meddig dolgoztál ott. Aztán már csak az a feladatod, hogy klikkelj a „foglalkozás hozzáadása” gombra.


3-kép

Most hogy jól kitöltötted ezt, lett egy listád a „FRIENDS”-ben.
Nézzük, hogyan lehetséges, hogy megtöltsd emberekkel ezt a listádat. Nagyon fontos, hogy a munkahely lista, egy OKOS lista! tehát, akit ide beteszel, annak menni fog egy üzenet, hogy azt állítod együtt dolgoztál XY-nal. Ne kövesd el azt a hibát, hogy boldog-boldogtalant beteszel ide, mert problémáid lesznek,  az emberek valahogy nem látnak, nem olvasnak, csak klikkelnek ész nélkül, legrosszabb esetben pedig hőzöngenek is.

Képekkel illusztrálva megmutatom a folyamatot.

Ha kiválasztottál egy ismerőst, és annak az idővonalán tartózkodsz (szóval az ő oldala van nyitva előtted), akkor azt látod, hogy „ismerős” az illető, és az „ismerősök” szó előtt van egy pipa. Ha ezen felirat fölé viszed az egeret, kinyit egy kis ablakot (lenyit egy listát), amiben bejelölheted melyik listába akarod behelyezni az ismerősöd. Gondolom eddig érthető J
Ha azt klikkeled be (klikkelésre tesz egy pipát), ahol Te dolgozol (Valami Kft.), akkor az illető fog kapni egy értesítést, hogy Te azt állítod, együtt dolgoztok.

Tehát, nem győzöm hangsúlyozni, hogy a partnereidet (volt olyan, aki ezt csinálta) NE a munkahelyi okos listádba tedd be! Hogy hova, és hogyan tedd, majd egy következő írásban részletezem.

Térjünk vissza az értesítéshez.
Jól látszik, hogy megadható mikortól meddig dolgozott ott az illető, illetve az az opció is választható, hogy jelenleg is ott dolgozik.

Aztán az a gomb is szerepel a képen, ami egyértelműen azt jelenti, hogy elfogadja, elismeri, hogy együtt dolgoztatok/dolgoztok, és ez a pipa gomb.

Ami viszont a legfontosabb annak, aki tévedésből kapott ilyen értesítést, az az „X” (iksz), ami azt jelenti NEM, NO!


És még egy adalék.

Alábbi képen láthatod, hogy ha valamelyik munkahelyi listádat kinyitod, akkor annak jobb oldalán javasol a Facebook embereket a listádra.
Ha itt hozzáadsz valakit, akkor ugyanaz történik, mint az előbbiekben leírtakban, tehát megy az értesítés, hogy Te együtt dolgoztál/dolgozol vele.



Szóval egyrészt gondolkozz, mielőtt listába rendezed (ami egyébként nagyon ajánlott) az ismerőseidet, másrészt, ha Te kapsz ilyen értesítést, akkor tudd kezelni a problémát, amit az ismerősöd azzal okozott, hogy kissé lazán kezelte a Facebook adta lehetőségeket.

Lehet mondani, hogy túl sokat tud a Facebook, de ne feledd, azt tudja, amit Te megadsz, amit Te nyilvánossá teszel, amit posztolsz, stb.
Sok sikert!

Ha tetszett írásunk, akkor lájkold, és oszd meg másokkal, lehet nekik is hasznos információkat tartalmaz.
Ha szeretnél értesülni blogbejegyzéseink megjelenéséről iratkozz fel hírlevelünkre a Lailanma Kft. weboldalán!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése