2011. november 3., csütörtök

6 tipp, hogy ne lopják el a Facebook hozzáférésed


A napokban megjelent Facebook publikáció alapján naponta 600 ezer Facebook hozzáférést tulajdonítanak el illetéktelenek. Ha valaki hozzáfér az account-unkhoz, ezzel hozzáfér az általunk kezelt rajongói oldalakhoz is. Ennek a veszélynek a csökkentésére tett közzé Mari Smith 7 tanácsot, melyből a Be Social elkészítette ezt a magyar változatot:
Mari Smith ugyan 7 tippet adott nekünk, de sajnos Magyarországon az opt-in-password funkció még nem elérhető. Ennek segítségével tudnánk olyan ideiglenes jelszót kérni mobiltelefonunkra, mely csupán 20 percig érvényes. Ilyen jelszóval biztonságosabban tudnánk bejelentkezni közösségi helyekről a profilunkba.

1. Válassz erős jelszót!

Jelszavad legyen hosszú, legyen benne nagybetű és szám is. Ha könnyen meg tudod jegyezni a jelszavad, akkor szinte biztos, hogy nem elegendően erőset választottál. Használj olyan jelszókezelő alkalmazásokat, mint a Lastpass.comRoboform.com, vagy a1Password, ezek erős titkosítással egy mester jelszó megadásával tárolják a jelszavaidat. A választott jelszót senkivel ne oszd meg és ne írd fel sehova, ahol mások megtalálhatják.

2. Legyen a rajongói oldaladnak egy második adminisztrátora!

Ha ellopják a jelszavad, könnyen hozzáférhetnek rajongói oldaladhoz is. Tedd meg egy barátod, megbízható kollégád adminnak, hogy ne veszíts el minden kontrollt oldalaid felett, ha már az account-od ellopták.

3. Kapcsold be a biztonságos böngészést!

A Facebook-ot https módba így kapcsolhatod át:

4. Kapcsold be a bejelentkezési értesítéseket!

Sokan nem is tudják, hogy email-ben és sms-ben is értesítést kaphatunk, ha egy olyan eszközről jelentkeztek be az account-unkkal, amiről még sosem. Ez zavaró is lehet, amikor mi magunk jelentkezünk be éppen, de nagyon hasznos lehet, ha valaki más lép be épp az azonosítónkkal.  Az értesítést itt állíthatod be:

5. Ha kilépsz, lépj ki teljesen!

Ne csak bezárd a böngésződ, lépj is ki a Facebook-ról! Különösen akkor, ha mások is használják az a számítógépet, amiről beléptél. Ne felejtsd el időről időre törölni a böngésző gyorsítótárát és a cookie-kat is!

6. Soha ne kattintsunk gyanús linkekre!

A legtöbb jelszólopást olyan linkekkel követik el, melyekre kattintva kémprogramok lopják el a hozzáférésünket anélkül, hogy észrevennénk. Ha egy link, melyet ismerősünk tett fel oldalunkra, egy kicsit is gyanús számunkra, inkább bizonyosodjunk meg annak valódiságáról úgy, hogy megkérdezzük ismerősünket. Könnyen előfordulhat, hogy nem is tud róla, hogy megosztotta az adott linket.

Hasznos források

A Facebook-on angol nyelven számos hasznos oldalról tájékozódhatunk a biztonságos használatról:
- Facebook Security: https://www.facebook.com/security
- Facebook Safety: https://www.facebook.com/safety
Ellenőrizzétek beállításaitokat és osszátok meg ismerőseitekkel is ezt a bejegyzést, hogy ők se essenek áldozatul a későbbiekben!


Forrás: BeSocial.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése