2011. május 19., csütörtök

7 legnagyobb tévedés a Facebook oldalakkal kapcsolatban


Nagyon sok cikk jelenik meg olyan címmel, hogy az X legnagyobb hiba, az Y legjobb ötlet, stb.
Ez azonban más, mert nem csak ugyanazokat a sablon elemeket forgatja kicsit más szempontból.
Az Allfacebook cikke több valóban használható és elgondolkodtató dolgot gyűjtött össze, olyat, ami néhány Facebook oldalakkal kapcsolatos alapvető tévedést illetve félreértést tesz tisztába.

Nem minden megállapításával értek maradéktalanul egyet, de azt gondolom, hogy mindegyikről érdemes pár szót váltani. Lássuk őket sorban!

1 tévedés: azt hiszed, a felhasználó eljut a Facebook oldaladra
Rengeteg figyelmet szentelnek a cégek oldalak a Facebook oldaluknak, pedig gondoljunk bele, hányszor jut el egy rajongó (követő) egy Facebook oldalra?

A legtöbb ember csak egyszer!
Némelyik egyszer sem, hiszen lehet, hogy nem is a Facebookon lájkolt, hanem mondjuk egy weboldalon, vagy a Facebookon, de egy hirdetésben.
Néhány igazán interaktív Facebook oldal, illetve oldalba épített alkalmazás képes arra, hogy többször visszahozza az embert az oldalra, de jobb, ha belenyugszunk, hogy a legtöbb ember egy oldalt csak egyszer lát, az üzeneteket pedig csak a hírfolyamában olvassa.

Vajon mennyiszer jutnak el a Facebook felhasználók egy Facebook oldalra?
Nehéz elfogadni, de gondoljuk végig, hogy hogyan Facebookozik a legtöbb ember!
  • Az embernek általában, miután bejelentkeznek a Facebookba, a hírfolyamukat látják, és innen nem is nagyon mennek el a Facebookon belül, esetleg fényképeket nézegetnek, de azt is helyben inkább.
    Tulajdonképpen a legtöbb embernek a Facebook csupán ennyi: egy nagy hírfolyam.
  • Ráadásul ez a hírfolyam nem tartalmaz minden egyes bejegyzést, megosztást, amit az ismerősök illetve az oldalak írtak.
  • Bár van lehetőség megváltoztatni ezt, hiszen az üzenőfali beállításoknál át lehet állítani, ezt mégis kevesen teszik meg, talán a 10-20%-a a felhasználóknak.
  • A Facebook oldalak rajongóinak egy része egyszerűen nem látja a saját hírfolyamában azokat a posztokat, amiket az oldaladon megjelennek.
  • Azok a rajongók, akik többet lájkolnak, vagy gyakrabban szólnak hozzá, több posztot látnak.
Ha eddig nem végeztél jó munkát, és ritkán reagálnak a rajongók, akkor bizony rehabilitálni kell a rajongói bázisodat például úgy, hogy szponzorált sztorikért fizetsz a Facebook hirdetési rendszerében.
Ezért lehet jó ötlet Facebook csoportot (is?) üzemeltetni, hiszen a csoport összes üzenete mindig megjelenik az üzenőfalban, ráadásul két helyen értesülsz is arról, hogy valami történt.

Mit látnak a rajongók a bejegyzésedből?
2. tévedés: azt várni az érkező oldalaktól, hogy töménytelen rajongót hozzanak

A like kapu oldalakat (amik más információt adnak aki már megnyomta a like gombot, mint annak, aki még nem) nagyon sok cég túlértékeli az Allfacebook cikke szerint.
Az író szerint nem hozzák az elvárt eredményeket:
  • Mivel ez csak azoknak szól, akik még nem rajongók, így ahhoz, hogy a rajongók is lássák a tartalmát, először meg kell nyomniuk a nem tetszik gombot, majd újra vissza kell jönniük.
    Mondjuk ez nekem kicsit érthetetlen probléma akkor, ha jól van elkészítve az oldal.
  • Ha van egy nagy forgalmú weblapod, sok ember az ott elhelyezett Like boxban fog kattintani a tetszik gombra, nem is látja a kapu oldaladat. Szerintem ez sem olyan nagy gond.
  • Ha hirdetsz, sok ember csak a hirdetés mellett nyomja meg a Tetszik gombot, így ők sem látják a kapu oldaladat. Ezt sem érzem óriási hibának
Érdekes módon a Socialbakers felmérése szerint a kapu oldalak akár 38%-kal több rajongót hozhatnak, illetve a saját oldalaknál is más arányt látni.
Azt gondolom, vannak olyan üzenetek, amiket nem lehet átadni egy Facebook bejegyzésbe részint a méretkorlát, részint a formázási problémák miatt, viszont ezek a bejegyzések jók arra, hogy egy speciális Facebook oldalra (az oldalad almenüpontjára) irányítsd a rajongókat, ahol jobban tudod őket aktivizálni.

3. tévedés: az alkalmazások túlértékelése
Az alkalmazásokat nagyon szeretik a cégek, mert úgy gondolják, hogy ezek segítségével jobban magukhoz tudják kötni a rajongókat, jobban tudják aktivizálni őket, és rajtuk keresztül sikeresebben tudnak elérni több embert.
Ez sok esetben így is van, de van az alkalmazásoknak egy óriási hátulütőjük (ahogy erről volt szó a szabályos Facebook promóciók között), ez pedig az engedélyt kérő oldal.
Nagyon sok embert ez eltántorít attól, hogy az őt érdeklő alkalmazást elkezdje használni. Bár pontos adatok nincsenek, a cikk írója szerint ez 25 és 75 % között van.
Márpedig mi értelme van drága pénzen kifejleszteni egy olyan alkalmazást, amit sokan visszautasítanak alapból?

Egyébként ezzel egyetértek, egyre több olyan visszajelzés van, ami azt mutatja, hogy egyre kevesebb ember hajlandó használni az alkalmazásokat ezek miatt az engedélyek miatt. Vagy legalább is jobban meggondolják, mit hajlandóak engedélyezni, és inkább lemondanak az alkalmazás által kínált előnyről, ha az nem elég csábító.
De a tapasztalatok még is azt mutatják, hogy hajlandóak az emberek adatot megadni, ha valami elég plusz információt, élményt, nyereményt ígér az alkalmazás. És persze hajlandóak az ismerőseiket elárasztani üzenetekkel, ha az ígért nyereség elég nagy, elég fontos a sző számukra.

4. tévedés: nem szánnak pénzt a cégek a rajongókat toborzó hirdetésekre

A cikk szerint a legolcsóbb módja a rajongó gyűjtésnek a Facebook hirdetés, hiszen ez nagyon célzott és nagyon olcsó.
Ráadásul sokkal hatékonyabb, mint sok extra rajongógyűjtési módszer ami általában rengeteg munkába és időbe kerül rossz megtérülés mellett.

A Facebook hirdetések valóban hatékonyak lehetnek, de kell hozzájuk valamilyen hasznos, értékes vagy éppen szórakoztató tartalom, vagy éppen egy olyan promóció, esetleg nyeremény, amibe jól be lehet kapcsolódni.
Csak a hirdetésért önmagában nem fognak odajönni a rajongók.

5. tévedés: öncélú kommunikáció

Nagyon sok blogban találkozunk azzal, hogy a cégek csak magukról írnak. Csak a termék, csak a cég, csak a saját szempontok.
Az eredmény nem meglepő: senki nem szól hozzá a szorgalmas alkalmazottakon kívül.

Ez azonban a Facebookban nem megy.
Meg kell érteni, hogy itt csak akkor tudsz sikereket elérni, ha először megismered a célcsoportodat.
Meg kell tanulni, hogy hogyan lehet megismerni azt, ami érdekli a közönséget.
Nem tudsz eredményesen kommunikálni, amíg nem érted meg a közönséget.
Nem kapsz visszajelzést, ha nem kéred meg őket erre.
Ahhoz pedig, hogy visszajelezzenek, figyelni kell rájuk, fel kell csigázni őket.
Viszont ha nem kapsz visszajelzést a Facebookon, akkor előbb-utóbb láthatatlanná válasz.

Ha egy Facebook oldal tartalma érdektelen, fokozatosan eltűnik a rajongók szeme elől

6. tévedés: nem optimalizálni a láthatóságra és a visszajelzésekre

Ha nem mérhető valamelyik szintje a marketingednek, akkor nem tudod optimalizálni a taktikádat arra a szintre.
Éppen ezért a Facebook kommunikáció során, amikor az oldaladat akarod sikeresebbé tenni két dologra mindenképpen oda kell figyelni (a többi között):
  • Láthatóság: annyi emberhez jusson el az üzeneted, amennyihez csak tud. Az üzeneted láthatósági értékét úgy tudod kiszámítani, ha elosztod a megjelenéseket a rajongók számával.
  • Fogékonyság az üzeneteidre, ami a visszajelzések arányát mutatja. A hozzászólások és a lájkok összessége osztva a megjelenéssel.

Az igazán jó oldalaknál a visszajelzési arány 1 % fölött van.
Ha ennél jóval kevesebb, akkor az oldal üzenetei, témái nem fogják meg eléggé a rajongókat.
Nem elég szenvedélyesek ahhoz, hogy arra ösztönözzék őket, hogy reagáljanak.
Hozzá kell tenni, hogy ezekbe az arányokba nem számítanak bele azok az esetek, amikor olyan tartalmat osztasz meg, mint például egy saját weboldalra, vagy blogbejegyzésre mutató link.
Ilyenkor a kisebb visszajelzési arány is elfogadható, ha máshol hoz eredményt, például az értékesítésben, vagy a blog valamilyen konverziós mutatójában.

7. tévedés: az értékesítés erőltetése a vágy felkeltése nélkül
Ez olyasmi, mint az öncélú kommunikáció, csak értékesítés képében. Ez pedig komoly hiba.

A rajongók jelentős része ugyanis valóban rajongója a terméknek, a kínálatnak, a szolgáltatásnak, vagy annak az ügynek, amiről az oldal szól (és amihez kapcsolódnak a termékek).
Fontos, hogy megőrizd ezt a rajongást, és fokozd a vágyat, ami a témához kapcsolja őket.
Durva és erőszakos értékesítési üzenetekkel lerombolod ezt az érdeklődést.
Ökölszabály, hogy az üzenetek 80%-a arról szóljon, hogy bevonod a kommunikációba a rajongókat, ösztönzöd őket, motiválod őket, felkelted illetve életben tartod az érdeklődésüket vagy a vágyukat, és csak maximum 20%-ban értékesítesz.

Vajon miért van az, hogy a sör márkák tengerparti hangulatot mutatnak egy reklámban, a bulit, a pihenést, a társaságot, és nem csak a sört?
Így az előnyöket, a hasznokat mutatják be, azt az ideális helyzetet, azt az álmot, amit a termék által elérhetsz, ha megveszed. Amire vágysz. A hirdetése nagy része erről az idealizált helyzetről szól, és nem a termékről.

Ezzel a megközelítéssel nagyobb esély van az értékesítés növelésére, mint akkor, ha csak a saját termékre, saját üzenetre fokuszál egy cég, és erőlteti az értékesítést. Ennek ugyanis csalódás a vége, amire egyre több példa van a közösségi marketingben.
Olyan ez, mint amikor a serdülő fiú egy éjszakás kalandot keres, de nem ismeri a romantika fontosságát, így a végén visszautasítják és egyedül marad.
Lehet ugyanis rögtön az előjátékra koncentrálni, de nem véletlenül van akkora üzlet a virágokban.


Te egyet értesz a leírtakkal?
Valóban kevesebbet ér a kapu oldal, mint ahogyan azt sokan gondolják?
Tényleg túl vannak értékelve az alkalmazások, és alul vannak becsülve a hirdetések?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése